Wortelkanaalbehandeling

Wortelkanaalbehandeling

Wat is een wortelkanaalbehandeling?
Tanden en kiezen hebben één of meerdere wortels onder de tandkroon. Deze ziet u niet en zitten in het bot verankerd. In iedere wortel loopt een kanaal met daarin zenuwvezels en bloedvaatjes. Dit weefsel in het wortelkanaal wordt ook wel pulpa genoemd. Bij een wortelkanaalbehandeling wordt de pulpa verwijderd, het kanaal schoongemaakt en vervolgens een vulling in het kanaal aangebracht.

Waarom wordt een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd?
De pulpa kan ontstoken raken door bijvoorbeeld een diep gaatje of een harde klap tegen de tand of kies. Er kunnen dan hevige gevoeligheid- en pijnklachten ontstaan in de tand of kies, maar dit is niet altijd het geval. Indien de ontsteking vergevorderd is en genezing is uitgesloten, zal de tandarts de wortelkanaalbehandeling moeten uitvoeren. Dit zorgt ervoor dat de klachten zullen verdwijnen en de ontsteking zich niet kan uitbreiden naar het kaakbot.

Indien de pulpa al is afgestorven en de ontsteking zich heeft uitgebreid naar het kaakbot, kunnen de klachten ergere vormen aannemen. Naast hevige pijnklachten kunnen ook zwellingen (in de mond of het gelaat) en koorts ontstaan. In dit geval zal de tandarts ook de wortelkanaalbehandeling moeten uitvoeren. De ontsteking van het kaakbot en eventuele klachten zullen dan verdwijnen.

 
 

Hoe wordt een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd?
De wortelkanaalbehandeling wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd (dit is mogelijk niet het geval indien de pulpa al geheel is afgestorven). Na het maken van een röntgenfoto wordt het wortelkanaal toegankelijk geboord en de ontstoken pulpa verwijderd en schoongemaakt. Dit wordt door middel van kleine vijltjes en een desinfecterende spoelvloeistof uitgevoerd. Uiteindelijk wordt het kanaal gevuld. De tandarts maakt tussen de stappen door mogelijk één of meerdere controle röntgenfoto’s. Na de wortelkanaalbehandeling wordt tand of kies weer afgesloten met een vulling. Als de tand of kies erg verzwakt is, kan een kroon nodig zijn.  


 

Hoelang duurt een wortelkanaalbehandeling?
De duur van een wortelkanaalbehandeling is afhankelijk van het aantal wortelkanalen. Gemiddeld varieert het van 45min tot 90min. Soms zijn er meerdere afspraken nodig voor één wortelkanaalbehandeling. Dit is het geval wanneer de patiënt tussendoor wordt gezien voor een pijnklacht. De behandeling wordt dan in gang gezet om de klachten tijdelijk te verhelpen door het wortelkanaal gedeeltelijk te reinigen. De behandeling is dan dus nog niet voltooid en er wordt vervolgens een vervolgafspraak gemaakt om de wortelkanaalbehandeling verder af te maken.

Geeft een wortelkanaalbehandeling napijn?
Na een wortelkanaalbehandeling kan er napijn ontstaan die enkele dagen aanhoudt. Dit valt goed te onderdrukken met een pijnstiller.

Als de napijn na drie dagen niet afneemt of juist toeneemt, alarmeer dan de tandarts!