Tanden bleken

Tanden bleken

Wat is ’tanden bleken’?
Tanden en kiezen verkleuren naarmate u ouder wordt. Dit komt bijvoorbeeld door blootstelling aan kleurstoffen uit voeding. Door middel van bleekmiddel voor de tanden en kiezen, worden de ‘verkleuringen’ weggenomen.

    
Voor het bleken Na het bleken

Kan er altijd worden gebleekt?
Helaas kan er niet altijd gebleekt worden. Tandverkleuringen worden ook veroorzaakt door verkleurde vullingen, medicatie of glazuurdefecten. Het bleken zal dan weinig resultaat opleveren. Er kan dan beter worden gekozen voor een (nieuwe) restauratie.

Ook de ‘gezondheid’ van de tanden en kiezen is van belang. Zo mogen er geen gaatjes, ontstekingen of lekkende vullingen aanwezig zijn. Laat dus de tandarts controleren of het bleken mogelijk is. 

Hoe wordt er gebleekt?
Er zijn verschillende methoden om te bleken. Levende tanden worden thuis gebleekt of bij de tandarts:

– thuis bleken
De tandarts maakt een afdruk van uw gebit. Vervolgens maakt de tandtechnicus de bleeklepel. De patiënt krijgt de bleeklepel en bleekvloeistof mee naar huis. De bleekvloeistof (peroxide) wordt in de lepel gedaan en vaak ’s avonds bij het slapen gedragen. Na enkele dagen tot weken wordt het gewenste resultaat bereikt. In deze periode worden de tanden, kiezen en tandvlees gevoelig. Dit gaat vanzelf weer over.

Dode tanden of kiezen (na een wortelkanaalbehandeling) worden van binnenuit gebleekt. Vraag dit na bij uw tandarts.

Is bleken schadelijk?
Peroxide tast (onder begeleiding van uw tandarts) de tanden, kiezen en tandvlees reversibel aan. Dat betekent dat tandbleken geen blijvende schade oplevert!