Gebitsslijtage

Gebitsslijtage

Wat is gebitsslijtage?
Tandglazuur is hard en slijt langzaam. Toch slijt het gebit in de loop van de jaren. Bijvoorbeeld door het verkeerd gebruik van een tandenborstel of door tandenknarsen. Mechanische slijtage wordt dat genoemd. Slijtage door chemische invloeden komt van zuren in voeding. Dit verschijnsel heet tanderosie. Als het gebit voortdurend blootstaat aan mechanische en/of chemische invloeden neemt de kans op slijtage toe. Uw tandarts kan zien of dat bij u het geval is. Nu de gemiddelde levensverwachting omhoog gaat en er meer aandacht besteed wordt aan preventie, behoudt men het gebit langer. Hierdoor is gebitsslijtage een grotere bedreiging voor aantasting van het gebit dan vroeger. Wij van Aquarijn Tandartsen bieden deze specialisatie.

Wat zijn de oorzaken van gebitsslijtage?
De verschillende soorten gebitsslijtage zijn een gevolg van de volgende aspecten:
– te krachtig tandenpoetsen: tandenborstel en tandpasta kunnen een schurende werking hebben
– zure voeding: producten als cola, maar ook bijvoorbeeld fruit tasten het glazuur aan
– overgeven: maagzuur tast het tandglazuur aan
– slechte gewoonten: denk aan tandenknarsen, nagelbijten of kluiven op pen.

Wat kunt u doen tegen gebitsslijtage?

– Beperk slijtage bij het reinigen van uw gebit
Poets twee maal per dag uw tanden en kiezen zorgvuldig met een zachte tandenborstel. U oefent voldoende druk uit als u de borstel aan het eind van het handvat vasthoudt tussen uw duim en de toppen van uw vingers. Poets alle plekken in de mond even goed. Als u tandenstokers of ragers gebruikt, beperk dit dan tot één keer per dag. Eet of drink één uur voordat u uw tanden poetst geen zure producten.

– Beperk het aantal eet- en drinkmomenten
Veel voedingsmiddelen bevatten zuren. Speeksel heeft een beschermende werking. Het neutraliseert de zuurinwerking op het gebit. Eet u de hele dag door zure producten, dan kan het speeksel die aanvallen op het gebit niet meer neutraliseren. Niet alleen om tanderosie te voorkomen, maar ook om de kans op gaatjes te verkleinen geldt: beperk het aantal keren dat u eet of drinkt. Gebruik drie maaltijden per dag en daarnaast niet meer dan vier keer iets tussendoor. Water zonder prik, koffie en gewone thee zonder suiker zijn niet schadelijk voor uw gebit.

– Beperk de zuurinwerking
Houd zure dranken niet in uw mond, maar slik ze direct door. Neem niet iedere keer een klein slokje, maar drink het in één keer op. Neem niet telkens kleine hapjes van zuur voedsel, maar eet het in één keer op. Hierdoor blijft de inwerking van zuur op het tandoppervlak beperkt.

– Neutraliseer zuur met water, melk of kaas
Neem in plaats van zure producten of na gebruik ervan een glas water of melk, of een klein stukje kaas. Zo voorkomt of beperkt u de schadelijke invloed van zuren.

– Stop met verkeerde gewoonten
Probeer verkeerde gewoonten, zoals nagelbijten, kluiven op een pen of potlood, pijproken en de tanden als een schaar of mes gebruiken af te leren. Dat kan moeilijk zijn, omdat u dit vaak onbewust doet. Tandenknarsen doet u bijvoorbeeld tijdens de slaap. Overleg met uw tandarts of mondhygiënist hoe u dit probleem het beste kunt aanpakken.

Wat kan de tandarts doen tegen gebitsslijtage?
De tandarts kan de beschadigde oppervlakken restaureren indien nodig. Dit kan de eventuele gevoeligheid wegnemen en voorkomt verder verval.
In extreme gevallen van gebitsslijtage kan een gehele beetverhoging nodig zijn. Alle tanden en kiezen worden dan uiteindelijk weer opgehoogd door middel van restauraties of de tandarts laat ze uitgroeien. Dit is alleen het geval wanneer er door gebitsslijtage zoveel tandmateriaal verloren is gegaan, dat de beet te diep is geworden. Normaal functioneren en esthetiek zijn dan erg aangedaan.