Gaatjes/tandbederf behandelen

Gaatjes en tandbederf behandelen

Wat is tandbederf?
Als er sprake is van tandbederf dan is het tandglazuur of tandbeen beschadigd geraakt. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld:

– bacteriën uit tandplak
– erosie (zure dranken, braken, etc.)
– mechanische beschadiging of slijtage (knarsen, trauma, etc.)

Waarom wordt tandbederf behandeld?
Tandbederf kan gevoeligheid of pijn veroorzaken, omdat bijvoorbeeld de zenuw in de tand of kies is aangedaan. Tevens kan het om esthetische of functionele (goed kunnen kauwen) redenen behandeld worden. Om dit te voorkomen of te verhelpen, wordt tandbederf behandeld door middel van een preparatie en restauratie.

Hoe wordt tandbederf behandeld?
Afhankelijk van het soort tandbederf wordt een behandeling gekozen. Zo worden normale ‘gaatjes’ doorgaans door middel van een preparatie (verwijderen van bacteriën en verweekt weefsel) en vervolgens een restauratie (witte ‘composiet’ vulling) behandeld. Indien het tandbederf te groot is en er een grote kans bestaat op verdere breuk van de tand of kies, kan er worden uitgeweken naar een kroon. Deze methoden worden ook gebruikt in geval van erosie of slijtage indien dat nodig is.

Het is bij tandbederf belangrijk naast de restauratie te maken, ook de oorzaak aan te pakken. Denk daarbij aan het verbeteren van de mondhygiëne of dieet. In het geval dat tanden of kiezen slijten door middel van slechte gewoonten (bijvoorbeeld bijten op een pen) of knarsen, moeten deze oorzaken ook aangepakt worden.