Facings

Facings

Wat zijn facings?
Met zogenoemde facings kan de tandarts het uiterlijk van het gebit verfraaien. De tandarts maakt door middel van bijvoorbeeld een wit restauratiemateriaal een ‘schildje’ over uw voortanden. De vorm, kleur en stand kunnen dan worden veranderd.

    
De tanden zijn verkleurd
en staan niet mooi op een rij.
 De facing heeft zowel de kleur
als stand verbeterd.

De vraag naar dit soort cosmetische behandelingen is enorm toegenomen de afgelopen jaren. Aquarijn Tandartsen heeft zich om deze reden toegelegd op de discipline cosmetische tandheelkunde, op verantwoorde wijze.   

Hieronder ziet u enkele casussen uit onze praktijk die zijn uitgevoerd door Eileen Tjia:

Van welk materiaal worden facings gemaakt?
Een facing wordt gemaakt van composiet of porselein. Voor een facing van composiet hoeft de tandarts over het algemeen minder aan uw tand te slijpen. Ook is het resultaat beter voorspelbaar en de kosten zijn aanzienlijk lager dan bij een porseleinen facing. Daar tegenover staat dat een facing van porselein minder gevoelig is voor aanslag op het oppervlak.

Hoe voelt een facing aan?
Een facing voelt zoals een eigen tand. Het kan voor de patiënt eerst even wennen zijn. Praten kan in het begin wat problemen geven indien de tanden langer zijn gemaakt. Als de tandarts de vorm van de tanden erg heeft veranderd, kunnen klanken wel eens vervormen. Dat gaat na een paar dagen vanzelf over.

Zijn facings onderhoudsgevoelig?
Een facing heeft geen extra onderhoud nodig. Wel moet de patiënt zoals altijd het gebit schoonhouden. Dit kan het beste met een zachte borstel en tandfloss. Er moet wel worden opgelet bij het bijten op hard voedsel of voorwerpen. Dit wordt afgeraden, omdat er sneller een fragment van de facing afbreekt, dan bij de eigen tanden.